Tips och råd för en frisk och skadefri häst

Vi vill att hästar ska hålla sig friska och skadefria. Här har vi samlat länkar som vi tycker bidrar till att höja kunskapen och som skapar förutsättningar för dig att hålla din häst så frisk och välmående som möjligt. Med eller utan Videquus.

Insikter om hästars beteende från 100-tals videoövervakade hästar

På Hästföretagarforum i samband med Gothenburg Horse Show presenterade Videquus en rapport om vad hästar faktiskt gör i boxen när ingen är där. Bl.a. kunde följande konstatera:

  • Hästarna spenderade i snitt 16-18 timmar i boxen per dygn
  • Nästan 2 timmar var genomsnittstiden som en häst ligger ner under ett dygn
  • 12% av hästarna som inte låg ner alls under ett dygn. 

Läs sammanfattningen av rapporten här.

Seminariet blev väldigt uppskattat och uppmärksammades av media. Läs artiklarna på länkarna nedan:

Tidningen Ridsport

ATL

Agera snabbt och rätt vid misstanke om kolik

Visste du att kolik inte är en enda sjukdom utan ett samlingsnamn för en mängd åkommor som orsakar smärta i hästens buk? I länkad artikel får du exempel på misstänkt kolik samt vad du bör göra om din häst uppvisar symptom på kolik. Vid misstanke om kolik bör du tänka på att:

  • Kolik kan bero på olika saker – t.ex. kramp eller gasansamling i tarmen, förstoppning eller lägesfel av tarm
  • Tiden är avgörande för utgången – ring veterinär i tid
  • Koliksmärtor kan göra den snällaste häst farlig – prioritera din egen säkerhet

Läs mer här.

Om hästen fastnat eller gått omkull

Ibland kan det vara livsnödvändigt att försöka hålla en häst still i liggande eller stående läge. Via länken nedan kommer du till en artikel där Agria ger dig värdefulla och handfasta råd som du kan ta till i nödsituationer för att rädda en häst som fastnat eller gått omkull. Om en häst har fastnat eller gått omkull bör du tänka på att:

  • Prioritera din egen säkerhet och be om hjälp
  • Handla bestämt
  • Vissa speciella kroppsställningar har en naturligt lugnande effekt på hästen vilket är användbart i stressade situationer.

Läs mer här.

Debatt: Klena boxgaller är en stor skaderisk

Ytterst få boxinredningar är testade för att klara kraften av en sparkande häst. Om boxgallret är för klent konstruerat och ger vika vid en spark kan hästen fastna med hoven och skadas. Många hästar skadar sig svårt varje år på grund av att boxgaller är för klent konstruerat. I debattinlägg ger SLU-medarbetarna Jenny Yngvesson, Michael Ventorp och Johan Loberg exempel på skaderisker för häst i box samt förslag på hur skador kan förebyggas. Läs mer här.